Home » Belgenmonument

Belgenmonument

Download hier de volledige inzending van studioWA! voor de ontwerpwedstrijd 100 jaar Belgenmonument: [wpdm_file id=288]

SCHUIL! niemand vlucht om zijn land te verlaten.

Sinds de oprichting van het Belgenmonument hebben vele vluchtelingen Nederland bereikt, op zoek naar een veilige toekomst. Religieuze twisten, politieke kwesties of redenen van geloof, ras en geaardheid noodzaakten mensen om huis en haard te verlaten: een vlucht naar het onbekende.

De wereldkaart geeft actuele brandhaarden weer. De richtingen en vluchtelingenstromen zijn geprojecteerd op de plek van het Belgenmonument en met een ring verbonden aan het carillon. Het carillon was destijds een toevoeging aan het oorspronkelijke monument. De ring is wederom een nieuwe toevoeging, verbonden met het hier en het nu. Aan de ring zijn kabels bevestigd die wijzen naar de brandhaarden op aarde. Deze kabels zijn verbonden met zuil-stammen in het bos. Op deze zuil-stammen is informatie te zien en te lezen over het Belgenmonument en de verschillende brandhaarden van verleden en heden. Langs de kabels worden doeken gespannen die beschutting geven aan de plek en aan de mensen die er schuilen. Het is een beschutte plek om water te drinken, te eten en je te warmen.

Met een interactieve app worden kabels en zuilstammen verlicht en is informatie te lezen zodat geïnteresseerden meer te weten komen over de onveilige plekken op aarde en het Belgenmonument. De schuilplek is een ‘ levende plek’ : door toekomstige ontwikkelingen kan het zijn dat de plek rondom het monument zal verschuiven of verdwijnen.