Home » Woon-zorg cluster Ingenhouszhof

Woon-zorg cluster Ingenhouszhof

In het beschermde stadsgezicht ‘Jeruzalem’ in de Watergraafsmeer te Amsterdam hebben wij voor AIG Careconcepts en Zorginstelling Amsta 2 bouwblokken ontworpen ter vervanging van een verouderd verzorgingshuis. Samen met een – al eerder ontworpen- gerenoveerd verpleeghuis (bj 1980) vormt ‘ de Ingenhouszhof’ een markant ensemble rondom een toegankelijke tuin, als onderdeel van een reeks bijzondere bouwblokken in de wijk.

In materiaalgebruik is aansluiting gezocht bij de omliggende bijzondere gebouwen: een eenvoudige ‘kloeke’ hoofdvorm met metselwerk gevels. Met baksteensortering en verschillen in voegwerk wordt de gevel genuanceerd: er ontstaat het beeld van een grid met ingevulde metselwerkvlakken.

In 1 woongebouw bevinden zich compacte woonstudio’s voor cliënten van Amsta, waarin mensen met allerlei zorgvragen een beschutte woonvorm hebben. Verspreid over het woongebouw zijn er een aantal inloopruimten, waarin ontmoeting en begeleiding van de bewoners centraal staat. Het gebouw beschikt over een wasserij en kent voorzieningen die toegespitst zijn op de veelal kwetsbare doelgroep van bewoners.
Het tweede woongebouw kent reguliere huurappartementen in verschillende groottes in combinatie met parkeerplaatsen in een onder het woongebouw gelegen parkeervoorziening. Het geheel is een ontwerp waar de uitwisselbaarheid van beschermde woonvormen en reguliere huurappartementen samen tot een mooie gebiedsontwikkeling hebben geleid.